5 Elementen Voeding

De 5 Elementen Voeding komt vanuit de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen). Eén van deze duizenden jaren oude wijsheden is dat je na je geboorte je dagelijkse energie opbouwt door middel van 70% voeding en 30% zuurstof. Voeding is dus een hele belangrijke bron.

In de 5 Elementen Voeding kijken we naar hoe al je organen gevoed worden. De organen zijn binnen de TCG in groepjes van 2 verdeeld naar de 5 elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Ze werken samen. Wanneer er een klacht is die zich uit in een orgaan, reageren de andere orgaangroepen hier ook op. Daarom is het belangrijk om alle elementen goed te voeden zodat er een harmonieus geheel ontstaat en je lichaam optimaal werkt.

Neem je bijvoorbeeld veel producten als rauwkost, fruit en yoghurt, dan kunnen Maag en Milt die aan het begin van je spijsvertering zitten, niet goed in werking worden gezet. Deze producten zijn gangbaar in diëten en gezondheidstrends, maar in de Chinese leer gelden ze als "thermisch koud" en "verkoelend". Daardoor kunnen Maag en Milt de andere organen niet goed in werking zetten. Maag en Milt moeten dus het liefst "verwarmend" worden gevoed om een goede start te maken en je te voorzien van de energie die je nodig hebt om goed en fit de dag door te komen.

Je lichaam is voor zijn voeding het meest gebaat bij verse, "echte" en dynamische voeding. De 5 elementen voedingsleer geeft je hiervoor handvaten; daarbij is leidend om te kijken wat jij het beste verteert, welk van de drie stofwisselingstypen jij bent! Wanneer je je niet voedt volgens je type, ontwikkel je vaak (op termijn) klachten. Het kan dus zijn dat je al jaren vegetarisch eet en dat je nu moe en koud bent, omdat je eiwitten/vetten te kort komt. Luister goed naar je lichaam, wat dat je vertelt.

Wanneer je klachten ervaart, kan ik samen met jou kijken naar wat speciaal bij jou past om je lichaam en geest goed te voeden. Neem gerust contact met me op!